Shear House

Shear House, eğimli çatıya sahip bir yapı üzerindeki basit bir müdahalenin, çevresel koşulları nasıl iyileştirebileceği ve yapı organizasyonuna nasıl etki edeceği sorularını ele alıyor.

Mimarlık ofisi, projeyi anlatıyor:

Yapı, birbirinden farklı iki ayrı ucu karşı karşıya getiriyor: tipik bir üçgen cephenin tam karşısında bir parçası kesilerek kaydırılmış hissiyatı uyandıran monolitik bir diğer cephe yer alıyor.

Yapının batı ucundaki üçgenin hacmi, evin gövdesi ile birlikte şekilleniyor ve doğu ucunda bu üçgen şekil güneye yönelen bir kırılma geçiriyor. Yapının güneşe yönelimi ile orantılı olarak şekillenen bu kırılma, yaz aylarında doğrudan gelen güneş ışınlarını engeller iken kışın doğal aydınlatma sağlıyor. İkinci katın terasındaki açıklıklar, evin doğal havalandırmasını destekliyor. Ek olarak, çift katlı cephe, iç mekandaki ısı ve nemi kontrol ederek, ısı kaybını yüzde yirmi oranında azaltıyor.

İki yatak odası, banyo, kütüphane, merdiven ve mutfak, evin kuzey tarafında yer alıyor. Yapının iki kat tavan yüksekliğine sahip güney tarafında ise, müşterinin özel günlerde çok sayıda misafiri ağırlayabilmesi için tasarlanmış çok amaçlı kullanıma uygun bir oturma odası bulunuyor. Yapının doğu ucundan batı ucuna uzanan oturma odası, çeşitli görsel bağlantılarla beraber derinlik ve tavan yüksekliğinde dinamik mekansal değerler sunuyor. Basit ve statik dış yüzeylerin aksine konutun iç mekanındaki değişken geometrik öğeler, eğlenceli deneyimleri beraberinde getiriyor. Odalar, basit dikdörtgen plana sahip olmalarına rağmen duvarlar çatı hacminden ötürü üçgen, paralelkenar ve yamuk şekiller barındırıyor.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.